Украинският президент Владимир Зеленски, каза, че всеки ден от тази война украинските войници "се държат с хватка на булдог". Това заяви той след срещата си с американския си колега Джо Байдън в Белия дом, съобщава УНИАН. 

"Те гризат и задушават руските окупатори, доколкото е възможно. Никога досега руската диктатура не е срещала толкова силна съпротива. Никога повече Русия няма да може да унищожи друга нация", пише той.

Зеленски каза, че списъкът на руския президент Владимир Путин със страни за унищожаване е дълъг и ако Украйна падне, половината Европа ще бъде изложена на риск да попадне в сферата на влияние на Москва.

"Сега Путин има различен списък с цели. Вместо да диктува условия на Америка, Европа и целия свободен свят, Путин е принуден да се унижава, като лично приема делегация от Пхенян и се опитва да намери благоволение на Техеран. Това демонстрира неговата очевидна слабост ", каза президентът.

Той припомни, че Украйна плаща най-високата цена за защита на свободата и глобалната сигурност.

"Всеки ден и всяка нощ Русия продължава своя терор с ракети и ирански дронове. Но всеки ден нашето единство остава силно. Вие стоите с нас. Ние знаем, че няма да паднем. И виждаме как нашата свобода поддържа хватката на булдог Ние сме уверени, че други "народи няма да трябва да изпращат армиите си в тази битка. Украйна е в състояние да завърши тази война с победа, която ще бъде нашата обща победа. Днес това не е империята на злото, а само липсата на единство, което може да постави свободата на колене", добави Зеленски.

Припомняме, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви в четвъртък очаквания нов пакет американска помощ за Украйна. Вашингтон дава 128 милиона долара нова американска помощ за сигурността на Украйна, както и 197 милиона долара в оръжие и оборудване.

Пакетът включва допълнителни боеприпаси за противовъздушна отбрана, "за да подпомогне укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна срещу въздушни нападения от Русия сега и през следващата зима, когато Русия вероятно ще поднови атаките си срещу украинската критична инфраструктура", каза Блинкън.

"Той също така съдържа артилерийски боеприпаси и противотанкови средства, както и касетъчни боеприпаси, които допълнително ще подобрят способността на Украйна да продължи контранастъплението си срещу руските сили", добави той.

Съобщението дойде на фона на посещението Зеленски в Белия дом.

САЩ остават ангажирани с оказването на подкрепа в усилията на Киев да се защити срещу инвазията на Русия. Това заяви Байдън.

"По-рано тази седмица на Общото събрание на ООН дадох да се разбере, че никоя нация не може да бъде наистина сигурна в света, ако всъщност не се изправим и не защитим свободата на Украйна пред лицето на тази руска бруталност и агресия, каза Байдън в Овалния кабинет. Ето защо ние събрахме коалиция от повече от 50 държави - 50 държави, за да помогнем на Украйна да се защити."

Байдън каза, че САЩ са започнали процеса на "формализиране на нашия дългосрочен ангажимент към сигурността на Украйна", заедно с колегите лидери от Г-7 и други международни партньори, "и затова ние подкрепяме справедлив и траен мир, който зачита украинския суверенитет и нейните териториална цялост."

Байдън похвали "огромната храброст" на народа на Украйна.