Списъкът с чакащите за лечение в Англия достигна рекордните 7,68 млн. души, като между тях има хора, които не са успели да получат медицинска помощ повече от година. А проучване показа, че около 120 000 са умрели, преди насрочения им преглед или операция. Повече от половината са чакали под 18 седмици, но на 2,5 млн. се е наложило - между четири и 12 месеца, а на няколко десетки хиляди даже и по-дълго. Сред тях е имало възрастни хора, нуждаещи се от смяна на тазобедрена става или операция на херния, но също и болни от рак, получили лечение два месеца след поставяне на диагнозата им, съобщава „24 часа”.

Проблемът с ненавременната медицинска помощ в Обединеното кралство съществува от години заради недостиг на кадри и пандемията още повече го задълбочи, но за първи път властите признават, че не са в състояние да се справят.

Премиерът Риши Сунак каза пред Би Би Си, че ще е много трудно да намалят списъка на чакащите до март, както бе обещано след края на коронавирусната криза, тъй като серията от протести на медици през последната година за по-високо заплащане са влошили ситуацията. Макар да са били отпуснати 250 млн. паунда през лятото за 5000 допълнителни болнични легла и още 10 000 виртуални за пациенти, които могат да получат дистанционно лечение, оставайки в домовете си, не се наблюдава положителна промяна. Напротив, броят на чакащите се е увеличил с още 100 000 през последния месец, като прогнозите са, че през зимата положението ще бъде още по-тежко заради растящите случаи на прием в болниците на заразени с коронавирус.