Китайски разузнавателен балон се появи в небето над Съединените щати. Граждани снимаха необичайна светла точка. От Пентагона казаха, че следят балона от известно време.

Той се намира над щата Монтана. Засега военновъздушните сили не смятат да го свалят, казаха от Вашингтон. Те твърдят, че знаят какви са характеристиките на балона и засега няма нужда от намеса. Балонът е на около 400 километра от голяма военна база в Монтана.

Не е ясно дали целта му е да разузнава там. Военните казват, че балонът не пречи на въздушния трафик, защото лети на много по-голяма височина.

Канадското министерство на отбраната съобщи, че  също е засякло летящ на голяма височина балон за наблюдение малко след като американски представители казаха, че китайски шпионски балон е бил засечен да се носи над западния американски щат Монтана, предадоха световните агенции.

Министерството на отбраната на Канада заяви, че движенията на втория засечен балон се следят активно от Северноамериканското военно въздушно-космическо командване.

"Канадците са в безопасност и Канада предприема стъпки, за да гарантира сигурността на въздушното си пространство в това число и наблюдението на потенциален втори инцидент", се казва в изявление на канадското министерство на отбраната. В него се допълва, че ведомството поддържа контакти със САЩ.