В сряда израелските сили започнаха нападение на най-голямата болница в Газа – Ал-Шифа. Това се случи след като обвиниха Хамас, че действа от тунели под огромния болничен комплекс. Това твърдение беше отречено както от служители на болницата, така и от Хамас.

Смята се, че хиляди палестинци се укриват в и около болницата, където се водят сражения и по този начин в капан се оказват уязвими пациенти, персонал и много цивилни палестинци. Ситуацията в болницата се усложнява, тъй като медицинските консумативи и горивото свършват.

На практика основната сграда на болницата е спряла да функционира, като лекарите работят на свещи и увиват недоносени бебета във фолио, за да ги запазят живи. Очевидци твърдят, че ситуацията е станала „катастрофална“.

През последните дни болницата се превърна в център на войната и реториката около нея. Палестинците поддържат боевете около Ал-Шифа като доказателство за безсмисленото пренебрежение на Израел към цивилния живот в Газа, докато Израел посочва болницата като пример за използването на Хамас от цивилни като живи щитове.

Решението на израелските сили да влязат в болницата бележи ескалация в конфликта, който започна на 7 октомври“ Тогава бойци на Хамас нападнаха Израел, убивайки повече от 1200 души и вземайки над 200 други за заложници – най-голямата подобна атака срещу Израел от основаването на страната през 1948 г.

По данни от палестинското министерство на здравеопазването в Рамала, от онзи момент досега, повече от 11 000 са били убити от ответни израелски удари в Газа.

Какво се случи в сряда?

Рано сутринта в сряда местно време Израелските отбранителни сили (IDF) заявиха, че „извършват прецизна и целенасочена операция срещу Хамас в определена зона в болница Шифа“ в Газа.

Лекарят от болницата Халед Абу Самра споделя, че са били предупредени 30 минути преди началото на израелската операция в комплекса в ранните часове на сряда сутринта. „Помолиха ни да стоим далеч от прозорците и балконите. Чуваме бронираните машини, те са много близо до входа на комплекса”, каза той.

Говорителят на израелската армия Питър Лернер съобщи, че IDF е информирала болничните служители, пациентите и цивилните вътре да се прикрият, „защото възнамеряваме да проведем военна операция и по този начин ще можем да правим разлика между цивилните и терористите“.

Какво иска Израел?

Израел многократно е твърдял, че Хамас използва болничния комплекс за военни цели. В изявление пред медиите миналия месец израелският военен говорител Даниел Хагари обвини Хамас, че ръководи ракетни атаки и командва операции от бункери под сградата на болницата, която според него е свързана с мрежата от тунели, които Хамас е изкопала под град Газа. Извадено е само едно доказателство – телефонен разговор, за който се твърди, че е между двама жители на Газа, които обсъждат наличие на централа на Хамас в болницата Ал-Шифа.

Хагари сподели също, че други болници в Газа също са били използвани от Хамас по подобен начин. В понеделник IDF покани медии да посетят детската болница Ал Рантиси в град Газа, за където се твърди, че части от мазето са били „команден и контролен център“ на Хамас и може да са били използвани за задържане на заложници. В една стая под болницата бяха открити оръжия и експлозиви и помещението, според Хагари, е оръжейна.

Директорът на болниците в контролираното от Хамас министерство на здравеопазването във вторник отхвърли обвиненията на Израел като каза, че мазето на болницата в Рантиси е използвано за подслон на жени и деца, а не за съхраняване на оръжия на Хамас и задържане на заложници.

Как реагираха палестинците?

Хамас, палестински здравни служители и медицински работници също категорично отрекоха твърденията на Израел за Ал-Шифа и осъдиха нападението от сряда.

Генералният директор на министерството на здравеопазването в Газа д-р Медхат Абас каза, че болниците в Газа „се използват само за лечение на пациенти“ и не се използват „за укриване на някого“.

След началото на нападението министърът на здравеопазването на Палестинската власт д-р Май Ал-Кайла каза, че то представлява „ново престъпление срещу човечеството, медицинския персонал и пациентите“ и предупреди, че може да има „катастрофални последици“ за пациентите и медицинския персонал.

В изявление от сряда Хамас обвини както Израел, така и САЩ за нападението. Според него САЩ са дали на Израел „зелена светлина да извърши още кланета срещу цивилни“, използвайки „фалшивия разказ“ на Израел за това, че Ал-Шифа е използвана като команден център. В изявлението се обвинява и ООН, че не е защитила палестинците.

Какво казаха Съединените щати?

Белият дом подкрепи твърденията на Израел, като заяви във вторник, че Хамас е съхранявал оръжия и е управлявал команден възел от болницата ал-Шифа в Газа. Данните са от американското разузнаване.

„Хамас и членовете на Палестинския ислямски джихад, PIJ, управляват център за командване и контрол от ал-Шифа в град Газа. Те са съхранявали оръжия там и са готови да отговорят на израелска военна операция срещу това съоръжение“, каза Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ. Кърби не представи доказателства в подкрепа на твърдението си.

Защо ал-Шифа е толкова важна?

Голямата болница Ал-Шифа, която се намира в западната част на град Газа, е построена през 1946 г, когато Газа все още е под британско управление. Тя отдавна се смята за гръбнакът на медицинските услуги в обсадената Ивица Газа и е била обект на нападения и в предишни конфликти между Хамас и Израел.

Още по време на първата война на Израел с Хамас през 2008-2009 г. – почти година след като въоръжените групировки поеха контрола над анклава – Израел твърдеше, че бойците на Хамас се укриват в джамии, болници и други цивилни места, за да избегнат израелски атаки.

Бившият министър на вътрешната сигурност и директор на Шин Бет, Ави Дихтер, каза през 2009 г., че е „публична тайна“ сред палестинците, живеещи в Газа, че Хамас използва Ал-Шифа за своите операции. Това е твърдение, което Хамас многократно отричаше.

Болницата беше ударена преди 9 години по време на войната между Израел и Газа през 2014 г.. Ударът беше остро осъден от хуманитарни и медицински организации. Палестинците обвиниха Израел за нападението, докато Израел каза, че това е резултат от неуспешно изстрелване на ракета от Хамас.

Болницата влезе в новинарските заглавия година по-късно, когато правозащитната организация Амнести Интернешънъл публикува осъдителен доклад за Хамас, включително твърдения, че бойци на Хамас са разпитвали и изтезавали хора в клиника в Ал-Шифа.