До март 2023 г. в Обединеното кралство ще бъдат засадени около 80 000 дървета в памет на починалата през септември кралица Елизабет Втора, съобщи "Дейли мейл".

Британското министерство на околната среда, прехраната и развитието на селските райони обяви, че за целта ще бъдат отпуснати 499 000 лири (над 600 000 долара), предаде БТА.

"Зелените площи играят жизненоважна роля в борбата с климатичните промени и опазването на биоразнообразието. Инициативата ще бъде трайна почит към изключителната служба на Нейно Величество в полза на страната и нацията", казаха от Комисията по горите.

По-рано в Обединеното кралство беше обявена програмата "Зеленият балдахин на кралицата" (QGC, Queen's Green Dome), в рамките на която ще бъдат засадени 3 милиона дървета в цялата страна. Кампанията е част от проект, стартиран от монарха през 2015 г., за опазване на реликтовите гори и развитие на устойчиво горско стопанство в Британската общност. Между октомври 2021 г. и март тази година са засадени над един милион дървета.