Заради масовите протести, които заливат страната, властите в Китай са обявили най-високото "аварийно" ниво на цензура , твърди The Guardian.

В различни градове от Пекин до Шанхай китайците протестират срещу политиката на "нулев CIOVID", налагана от правителството. По време на публичната проява на недоволство на гражданите се чуха дори и критики към държавния лидер Си Дзинпин - нещо крайно нетипично за държавата, в която всяка лоша дума срещу управляващите води до тежки последствия.

През тази седмица много протестиращи от предходните дни се оплакаха, че полицията ги издирва и проверява телефоните им именно за наличието на подобна опция или на други непозволени приложения.

Според изтеклите документи в Китай е обявено "ниво 1 на извънредност", което дава зелена светлина за най-строгия възможен контрол над съдържанието, което гражданите обменят. Посочва се, че цензурата трябва да бъде засилена, бързо да се идентифицира, отстранява и докладва информация, свързана с "офлайн смущенията" от последните дни и "скорошните значими събития в различните провинции".

"Инцидентът от 24 ноември предизвика изразяване на различни оплаквания," гласи написаното според превода на China Digital Times, като се има предвид пожарът, отнел животите на 10 души в град Урумчи. Жителите на държавата отдадоха трагедията на строгите COVID- мерки и това бе пределната точка на търпението им, след която излязоха на улиците.

"В Шанхай се появиха пагубни политически лозунги. Студенти проведоха явно политически събирания," казва се още в съобщението.

След като хората формираха масови протести в събота и неделя, действията на полицията предотвратиха събирането на големи групи по улиците в следващите дни.

Въпреки това в директивите са отбелязани няколко предстоящи дати, на които напрежението отново би могло да се надигне. Сред тях са изтичането на седмица от пожара, Световният ден на правата на човека и Международният ден за борба с корупцията.

Смъртта на бившия китайски лидер Дзян Дзъмин, който почина на 96 години в сряда, даде възможност на недоволните граждани да изразят позицията си срещу настоящата власт по още един креативен начин. За час повече от половин милион души коментираха под публикацията за смъртта на бившия водач в профила държавната медия CCTV в Weibo. "Сгрешихме, че те обвинявахме преди, ти си таванът, а не подът," пише един от потребителите, преди бързо изказването му да бъде цензурирано.