Шанхай представи план за връщане към по-нормален живот от 1 юни, слагайки край на тежкия локдаун заради COVID-19, продължил над шест седмици, съобщава "Ройтерс". Заради строгите противоепидемични мерки се стигна до рязко забавяне на икономическата активност на Китай.

Заместник-кметът на града Зон Мин заяви, че повторното отваряне на Шанхай ще се извършва на етапи, като ограниченията в свободното придвижване ще останат в сила до 21 май, за да се предотврати нов пик на новозаразените, след което ще има постепенно облекчаване.

"От 1 юни до средата и края на юни, докато рисковете от възобновяване на инфекциите бъдат поставени под контрол, ще прилагаме изцяло превенция и контрол на епидемията, ще нормализираме управлението и напълно ще възстановим нормалното производство и живота в града", посочи тя.

Пълното блокиране на Шанхай заради коронавируса ограничава стотици милиони потребители и работници в десетки други градове, а също навреди на продажбите на дребно, промишленото производство и заетостта. Засилиха се и опасенията, че икономиката може да се свие през второто тримесечие на годината.

Тежките ограничения, които все по-малко съответстват на останалия свят, който отменя ограничителните мерки дори когато инфекциите се разпространяват, също оказва сериозно влияние върху глобалните вериги за доставки и международната търговия.

По последни данни промишленото производство на Китай е спаднало с 2,9% през април спрямо година по-рано, понижавайки се рязко от 5% увеличение през март. Продажбите на дребно пък са се свили с 11,1% на годишна база, след спад от 3,5% през предходния месец.