Общо 61 камиона с хуманитарна помощ пристигнаха в северната част на Ивицата Газа като част от най-голямата подобна доставка от началото на войната между "Хамас" и Израел, предаде ДПА.

Палестинският Червен полумесец успешно докара камионите, съобщи снощи хуманитарната организация. Хората ще получат вода, лекарства и медицинско оборудване на четири пункта в Северна Газа, заяви още тя. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси каза, че 187 камиона са пристигнали в анклава до снощи. 

Преминаването на 200 камиона в Газа първоначално бе планирано за вчера, но бе забавено от щателна проверка на товара. Службата на ООН каза, че в Ивицата Газа вчера са били доставени 129 000 литра дизелово гориво, както и четири резервоара с газ за готвене. 

Температурите в Газа паднаха и има нарастваща нужда от средства, с които нуждаещите се могат да се стоплят, като матраци, одеяла, материали за поправяне на пострадалите къщи и приспособени за зимни условия палатки. Доброволци досега за раздали пакети, включващи средства за спане, готвене, миене и палатки само в южната част на Ивицата, тъй като според Службата на ООН няма безопасен достъп до Северна Газа. Близо 1,7 милиона са били разселени заради боевете в анклава.