ЕК смята за недостоверни всички опити на Русия да въвлече България в казуса с взрива на Кримския мост. Това стана ясно от позицията на говорителя на комисията Петер Стано на брифинг днес.

На въпрос на журналиста Момчил Инджов по повод замесването на България в казуса, той каза:

"Толкова много неща излизат от Москва и от т.нар. официални източници, които просто не заслужават никакъв коментар. Нека да напомня: Крим е Украйна. Керченският (Кримски) мост е незаконна структура, която е построена като връзка между украинска и руска територия без никакво разрешение от легитимните украински власти. Няма никакъв начин да видим или да разберем какво се е случило в събота, 8 октомври, на моста - какво е довело до взрива, какви са причините. Но знаем каква е достоверността на всички твърдения от т.нар. "разследвания", които се правят в Русия. Не бих дал дори минимален кредит на доверие в това, което те твърдят", каза Петер Стано, външнополитически говорител на ЕК.

Комисията осъжда бруталните атаки на Русия срещу Украйна, извършени в сутрешните часове на 10 октомври, при които загинаха най-малко 10 души и бяха поразени множество цивилни цели.

"Тези атаки са варварски и страхливи. Те показват само, че Русия залага на тактика с безразборно бомбардиране на цивилни хора. Това противоречи на международното хуманитарно право и представлява военно престъпление", каза Стано.

ЕС ще продължава да стои зад Украйна и да я подпомага както политически, икономически и дипломатически, така и с предоставяне на военна подкрепа, каза той.

Стано нарече "фалшиви обвинения" твърденията на режима в Беларус, че Украйна готвела атака срещу територията на страната, която активно сътрудничи на руската армия в последните месеци.

"Това са напълно неоснователни, нелепи обвинения. Те са дълбоко неприемливи. Украйна е жертвата, а не агресорът. Напомняме на беларуския режим, че Украйна се намира под брутална незаконна атака в нарушение на хартата на ООН. Призоваваме го да се въздържа от каквото и да е въвличане на Беларус в тези действия и незабавно да спре да допуска територията на Беларус да се използва като площадка за подобни удари с ракети и дронове", каза той.

За ЕК действията на Москва и Минск от 10 октомври са пример за допълнително ескалиране на войната, което вече засяга и страните от региона.

Разследващият журналист Григор Лилов също определи твърденията на Русия, че камионът с експлозивите, взривен на моста, е натоварен в България и е тръгнал от Бургас, като нелепи. "Рейс 35 на ферибота Бургас-Батуми (Грузия) е тръгнал на 7 октомври от Бургас и ще пристигне в Батуми днес - на 10 октомври. По-рано през октомври е нямало др. рейсове. Фериботът Варна-Батуми-Варна е заминал от Батуми на 3-ти и пристигнал във Варна на 7-ми октомври. Заминава от Варна за Батуми утре, на 11-ти. Така че версиите на проруските медии и тролове у нас за такъв маршрут на камиона, който на сухопътна земя в добавка прави абсурдни зигзаги из Кавказието, са пълни и нескопосни лъжи" пише Лилов. 

"Има ли нормален човек, който да повярва, че натоварен с взрив руски камион може да се промуши по него?!?! В режим на санкции?! В режим на "вражеска на Русия територия" (Украйна). В условия на война там?!
Краснодар е включен, понеже това е регионът, от който се тръгва към Крим.
Другият маршрут е с ферибот по вода и също толкова абсурден.
И товарът на камиона за такъв маршрут е абсурден финансово - опаковъчно фолио и найлон.
Но защо са посочени тези държави?
Защото Русия води война с Грузия, настани войски в Армения (сега там пак се стреля), воюва и анексира Северна Осетия. Затова "маршрутът" е такъв.
Обвинени сме в тероризъм, за да се отговори и тук, у нас с това като за начало. За следващата "спецоперация".
Дивотиите, които дрънкат в Кремъл, са претекст.
Ясно за какво - винаги се атакува в най-слабото място на неприятеля. Най-слабото място в ЕС и НАТО е България. Затова Румъния не е спомената. Стотици пъти го посочвам, вчера отново го посочих в коментар под предишния пост - следващите сме!
Ако елитите ни не бяха се продали на Русия и нямаше стотици хиляди с изтрити мозъчни гънки, в Кремъл нямаше да се занимават с тази нелепости" гласи постът на журналиста. 
 
Асен Генов пък пише :
 
За Камиона-бомба, взривил Кримския мост:
 
Кремъл намесва България. Странно! Камионът-бомба е дошъл в Крим от България през Грузия. Прелитайки над Турция. Очевидно, това е камион-амфибия: движи се по земя, вода или въздух.
Иначе сериозно:
Напразно чаках от сутринта българските власти да опровергаят версията на Кремъл за въпросния камион-бомба и преполагаемата българска следа. Досега можеха да се оповестят данни за влизане и излизане от страната. А ако има данни, че е бил у нас - да посочат кога е влязъл и от къде и кога е напуснал страната. Дали е спирал и къде.
Но правителството по този въпрос не казва нищо. Тишината обхваща и терористичните атаки на Русия над цивилни обекти в Украйна от сутринта. Няма официална позиция. Дори македонският външен министър Буяр Османи категорично заклейми обстрела в час пик над цяла Украйна.
А у нас нещо някъде се бави между “Дондуков” №2 и “Дондуков” №1.
 
В мрежата се разпространява и личната карта на шофьора на камиона Семен Хайденко, сравнена с образеца на украински документ за самоличност в Уикипедия. Прави впечатление, че подписът е един и същ.