Мексикански прокурори съобщиха, че полицията е открила 300 килограма таблетки фентанил, укрити в кокосови орехи, предаде Асошиейтед прес. Наркотикът бил в камион, който пътувал по магистрала в северния граничен щат Сонора.

Прокуратурата каза още, че камионът бил засечен в четвъртък на път, който върви по протежение на Калифорнийския залив, известен още като Море на Кортес.

Снимки от полицейската операция показват, че кокосовите черупки са били разделени на две и след това събрани, като във вътрешността им е поставено найлоново пликче с таблетки. Пътят, по който се движел камионът, водел към граничния град Сонойта. Срещу него, от американската страна на границата е град Люквил в щата Аризона.

Мексико произвежда по-голямата част от фентанила, който влиза в САЩ, използвайки химически прекурсори, внесени от Китай и други места.

Фентанилът е причина за десетки хиляди смъртни случаи от свръхдоза годишно в САЩ. Той е изключително мощен синтетичен опиоид и се пресова на таблетки, направени така, че да приличат на ксанакс, оксикодон или перкосет.

Много хора, които вземат фентанил, не си дават сметка какъв наркотик точно приемат.