Нравствената полиция в Иран ще бъде закрита, след два месеца на масови протести заради смъртта на млада жена с неправилно сложен хиджаб. През следващите две седмици властите в Техеран ще обсъдят дали да отпадне изискването за носене на хиджаб.

В Иран всички ги познават - мъжете са в зелени униформи, а жените - в черни чадори. Патрули, създадени, за да контролират спазването на облеклото в ислямската република.

На 16 септември именно служители на нравствената полиция задържат и пребиват 22-годишната Махса Амини, заради неправилно сложен хиджаб. Три дни по-късно младата жена почина. А смъртта ѝ предизвика най-масовата вълна от протести в Иран.

"Нравствената полиция няма общо със съдебната система и тя беше закрита от тези, които я създадоха", заяви главният прокурор на Иран.

В сегашния си вид патрулите на нравствената полиция действат от 2006 година. Създава ги тогавашният - ултраконсервативен президент Махмуд Ахмадинеджад. С идването на власт на сегашния президент Ебрахим Раиси през лятото на миналата година, ролята на нравствената полиция се засили още повече.

"Републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, но има методи за прилагане на конституцията, които могат да бъдат гъвкави", заяви президентът.

Решението не доведе до радост в Иран. Опасенията на протестиращите са, че дейностите на нравствената полиция ще бъдат прехвърлени на друго звено в полицията. През последните два месеца хиджабът се превърна в символ на недоволството.

Но демонстрантите вече настояват за много повече права от махането на забрадката, включително за сваляне на сегашното управление. От утре в Иран започва тридневен масов протест. Планирани са протестни шествия в цялата страна.