Апелативният съд на Букурещ наложи късно снощи 30-дневен предварителен арест на Адриан Сърбу, собственик на информационна агенция "Медиафакс", по обвинение в подтикване към укриване на данъци, пране на пари и подтикване към присвояване, съобщи БТА.

Решението бе взето през изминалата нощ след продължило часове обсъждане. То може да бъде обжалвано. Адриан Сърбу бе задържан в понеделник вечерта за срок от 24 часа, а заповедта за задържане изтече във вторник вечерта в 20:30 ч. Сърбу заяви снощи на излизане от апелативния съд, че не може да коментира обвиненията на прокуратурата. 

59-годишният собственик на "Медиафакс" е обвинен, че е поискал от своите подчинени да извършват фиктивни операции, за да избавят компанията от плащането на данъци и такси. Според прокуратурата са били създадени няколко фирми фантоми, а щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на 3,7 милиона евро.

Сърбу беше програмен директор на CME, собственик на bTV Media Group, но през 2013 г. беше освободен от поста.

Адриан Сърбу отхвърли обвиненията и заяви, че е жертва на машинации на премиера Виктор Понта и на депутата Себастиан Гица, който притежава частен телевизионен канал, с цел унищожаване на агенция "Медиафакс" и вестниците "Гъндул" и "Зиарул финанчиар".

"Случаят "Медиафакс" - Адриан Сърбу, фабрикуван по поръчка на Понта и Гица и тяхната придворна клика, има за цел да унищожи "Медиафакс", "Гъндул", "Зиарул финанчиар" - медии, които съм изградил през последните 25 години и които съм поддържал независими от политическа гледна точка", заяви Адриан Сърбу. Той определи аферата като "типичен случай на държавен тероризъм срещу медийни институции, тласкани към ликвидация или продажба на групи с политически интереси". 

TrafficNews.bg