Полша забрани влизането на руски граждани, които преминават на нейна територия по въздух и море. Седмица по-рано Естония, Латвия, Литва и Полша затвориха сухопътните си граници за руснаци. Така те забраниха влизането на повечето от тях, включително на тези с шенгенски визи.

Заместник-министърът на вътрешните работи Бартош Гродецки обясни, че ще има едноседмично забавяне за забраната, за да имат техническото време въздушните и морските превозвачи да се приспособят към новите условия.

Ако някой превозвач позволи на гражданин с наложена забрана да влезе в ЕС през полските гранични пунктове съгласно новите разпоредби, той ще бъде отхвърлен и транспортиран обратно до първоначалната отправна точка, съобщи анадолската агенция.

Миналия месец ЕС постигна политическо споразумение за спиране на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия. Това решение значително ще намали броя на визите, издавани от държавите - членки на ЕС, на руснаци.

Първоначално Естония, Латвия и Финландия предложиха обща забрана за издаване на туристически визи за руснаци в целия ЕС.