Всички служители в Кремъл са били инструктирани до края на март да сменят своите iPhone-и със смартфони от други марки и с друга операционна система. Това съобщи руското бизнес издание "Комерсантъ".

Според източник, запознат с решението, администрацията на президента Путин може дори да закупи нови сигурни телефони за служителите си, за да ги улесни да се откажат от американските технологии. Подобни препоръки ще бъдат дадени и на служителите в регионалните администрации и други институции.

Екипът по вътрешна политика на Кремъл трябва да се отърве от своите айфони до началото на април, съгласно инструкциите, дадени на семинар в началото на март в Московска област.

"iPhone-ите - край! Или ги изхвърлете, или ги дайте на децата. Всеки ще трябва да направи това през март", са заявили на семинара.

Първоначално сред участниците в семинара е имало дискусия за необходимостта от подобна мярка, но именно Сергей Кириенко, който отговаря за вътрешната политика, е сложил край на дискусията. Той определил краен срок до 1 април, в който служителите му да заменят своите iPhone-и. Източник на "Комерсант", запознат с изпълнението на тази заповед, добавя, че Кремъл може да проведе покупка на нови защитени смартфони за служителите си.