За първи път в света мъж в Индия се зарази с растителна гъбичка. Пострадалият е на 61 години постъпва в болница с оплаквания подобни на грип, които не отшумявали три месеца. Това съобщава специализираното списание Medical Mycology Case Reports.

Случващото се напомня на сюжета от популярния сериал "Последните оцелели", в който героите се заразяват от растителна гъба и се превръщат в зомбита. 

Симптомите на заразения мъж към този момент са кашлица, дрезгав глас, затруднено преглъщане, болки в гърлото и умора. Резултатите от компютърната томография показват паратрахиален абсцес в областта на гърлото, като тази инфекция може да доведе до фатален край, ако не се лекува, добавят лекарите. Веднага е започнало лечение с антибиотици и премахване на гнойта.

Веществото е изпратено за изследвания в центъра за сътрудничество на Световната здравна организация в Северна Индия. 

Лекарите диагностицирали мъжа с Chondrostereum purpureum - растителна гъбичка, която причинява болестта на „сребърните листа“ при растенията. Най-вероятно пациентът се е заразил по време на работата си. Той е миколог и се занимава с изследване на растения. Дълго време той е работил с плесени, дрожди и гъбички.

Учените подчертават, че глобалното затопляне може да отвори „Кутията на Пандора“ за нови гъбични заболявания. Затоплянето ускорява броя на мутациите, които биха могли да увеличат резистентността към лекарства и да помогнат на гъбичките да се адаптират, за да оцелеят в организма на хората.