Министрите на външните работи на държавите-членки на НАТО ще се съберат на двудневна среща в Брюксел. Основните теми, които ще бъдат обсъдени са войната в Украйна, ситуацията в Близкия Изток и напрежението между Косово и Сърбия.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг изрази надежда преди началото на форума, че американската военна помощ за Украйна ще продължи. Във форума участва и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Вече са проведени първите двъстранни разговори на държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен с колегите си от Турция и Норвегия. Дневният ред на дипломатите включва и членството на Швеция в Алианса. 

„Наш дълг е да гарантираме, че ще предоставим на Украйна оръжията, от които се нуждае. Защото ще бъде трагедия за украинците, ако президентът Путин спечели. Ще бъде опасно и за нас, защото тогава посланието към всички авторитарни лидери, не само към Москва, но и към тези в Пекин, е, че когато нарушават международното право, когато нахлуват в друга държава, когато използват сила, получават това, което искат. Така че става дума за цялата идея за основан на правила международен ред, при който се зачитат териториалните граници. Ето защо съюзниците на НАТО предоставиха безпрецедентно ниво на военна подкрепа“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.