Япония обяви днес, че затяга санкциите си срещу Русия след най-скорошната вълна от руски ракетни атаки в Украйна, предаде Ройтерс. Токио разширява списъка си със стоки, които са забранени за износ за Русия и замразява авоари на руски представители и организации.

Решението бе взето, след като при руски ракетни удари в Украйна вчера бяха убити най-малко 11 души.

"В светлината на ситуацията около Украйна и в името на усилията на международната общност за гарантиране на мира Япония ще приложи забрани за износ, като синхронизира по този начин действията си с тези на други основни държави", се казва в изявление на японското министерство на търговията и промишлеността.

Новите санкции включват забрана на износа на стоки за 49 организации в Русия, която ще влезе в сила на 3 февруари. Предполага се, че тези видове стоки може да бъдат използвани за засилване на руския военен потенциал. Става дума за стоки като водни оръдия, оборудване, използвано за добив на газ, рентгени, експлозиви и роботи, поясни японското министерство. Освен това Япония ще замрази авоарите на три руски организации и на 22 руски физически лица.