Паметник в Джорджия бе превърнат в развалина от експлозия, причинена от неизвестен извършител. На зазоряване един от четирите му гранитни панела е бил частично унищожен от взривното устройство. В момента властите издирват виновниците.

Паметникът, близо до Elberton, е бил повреден от експлозивно устройство, заяви Бюрото за разследване на Джорджия. По-късно е съборен от съображения за безопасност. Властите разпространиха видеозапис от експлозията. На него се вижда голяма част от гранитната плоча, която се разпада и срутва. Няма пострадали.

Всъщност Georgia Guidestones предизвиква доста полярни мнения. Той е смятан от консервативните християни за сатанински, а други го наричат „Стоунхендж на Америка“.

Четирите вертикални плочи, които доминират в Guidestones, са изписани отзад и отпред с 10 принципа, всяка страна на различен съвременен език. Завършващият камък е вписан в азбуките на ранните човешки цивилизации - египетски йероглифи, вавилонски клинопис, санскрит и класически гръцки. Мистерия витае кой е платил и автор на паметника от издигането му през 1980 г.