Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обяви, че всички външни министри на блока за първи път се срещат извън неговите граници, в украинската столица Киев. 

„Свикваме историческа среща на външните министри на ЕС тук, в Украйна, страна кандидатка и бъдеща членка на ЕС. Ние сме тук, за да изразим нашата солидарност и подкрепа към украинския народ“, каза Борел в изявление в социалните медии

Междувременно, при руски обстрел срещу Херсонска област в Южна Украйна през изминалата нощ е убит най-малко един човек и са ранени шестима, включително две деца, съобщи днес областният управител, цитиран от Ройтерс. В приложението "Телеграм" управителят на Херсонска област Олександър Прокудин съобщи, че за последните 24 часа руските сили са извършили 71 атаки, "насочени срещу жилищни райони", както и срещу магазини и медицинска инфраструктура.

Мишена на 20 от въздушните и сухоземни атаки е бил административният център на областта - град Херсон, уточни началникът на областната управа. Местните власти своевременно са потушили пожар, предизвикан от обстрел рано тази сутрин.

Ройтерс прави уговорката, че информацията не е проверена чрез независим източник, както и че за момента няма коментар от Русия.

Агенция Укринформ посочва, че двете ранени деца са сестри, на 13 и 12 години. Според информация от окръжната прокуратура в Херсон медиците са установили средни телесни повреди и посттравматичен стрес. Ранена е и майка им, на която е поставена същата диагноза.