Украинският президент Володимир Зеленски отново потвърди отказа си от преговори с Русия преди изтеглянето на руските войски от Украйна, съобщи ДПА.

Преговори биха били възможни само ако Русия изтегли военните си, признае грешката си и в Москва има ново правителство, заяви Зеленски пред британската телевизия Скай Нюз в интервю на украински и английски език, излъчено  днес. Само тогава разговорите ще бъдат възможни, каза той.

Президентът вече  забрани с указ в края на септември 2022 г. преговорите с руския президент Владимир Путин. Сега в интервюто украинският лидер подчерта, че среща с Путин няма смисъл.

"Те не искат да разговарят и това беше така още преди инвазията. Така реши президентът Путин", каза той. 

Зеленски е убеден, че Украйна е само първата стъпка за Путин. Преди войната, каза той, е имало срещи с Путин. "Видях човек, който казваше едно, а после правеше друго", заяви украинският президент на английски език. "Кой е той сега? След пълномащабната инвазия за мен той е никой", допълни Зеленски, визирайки Путин.

В интервюто Зеленски посочи, че руските войски нападат страната му, без да се взимат предвид жертвите. Освен това президентът призна, че украинските войски са подложени на натиск в Запорожката област в южната част на страната, както и в Източна Украйна.