Volkswagen ще свие работната си сила с 7 000 служители до 2023 г., ще повиши производителността и ще реализира 5,9 милиарда евро годишни спестявания за основната си марка VW до 2023 г., за да повиши оперативния марж до 6%. "Фолксваген ще засили скоростта на трансформацията си, като предприеме важни стъпки тази година за засилване на устойчивостта на конкурентоспособността ѝ", се казва в изявлението на компанията, пише Money.bg.

Според него автоматизирането на рутинните задачи ще доведе до загуба на между 5 000 и 7 000 работни места до 2023 г. и че около 11 000 работници ще могат да се пенсионират през следващите години. Съкращенията на работните места ще бъдат част от стратегия, целяща да намали разходите с 5,9 милиарда евро годишно до 2023 г. за основната марка на VW. Междувременно компанията от Волфсбург заяви, че ще увеличи инвестициите в автомобили с батерии и автономни автомобили през същия период, от обявените през ноември 11 млрд. евро (12,4 млрд. долара) до около 19 млрд. евро. Някои позиции ще бъдат затворени, но шефовете очакват да създадат 2000 нови работни места в областта на електрониката и разработката на софтуер при бъдещите трансформации на процесите на фирмата, и заявяват, че те ще дойдат с гаранция за сигурност на работното място, валидна до 2025 година.

Главният оперативен директор на марката VW Ралф Брандстатер заявява в изявление, че промените ще "направят Volkswagen подготвена за електрическата и цифровата ера". Трансформациите на гигантския производител на автомобили ще трябда да спазват строгите ограничения за въглероден диоксид (CO2), които ксе въвеждат в ЕС от 2020 г. На пресконференция във вторник, групата с 12 марки Volkswagen обяви, че ще увеличи броя на електрическите модели, които предлага в своите марки като VW, Porsche, Audi или Skoda през следващото десетилетие до 70, 20 повече от планираното. Но огромните инвестиции, които са необходими, вече оказват влияние на показателите за ефективност и печалбата. При марката VW мениджърите имат за цел да вдигнат своя марж на печалба до 6,0% до 2022 г. в сравнение с 3,8% през миналата година. Съкращаването на работните места, обявено в сряда, е част от същес