Три са възможните сценарии за войната в Украйна, като за мен само един е реалистичен. Това каза пред БНТ Камен Невенкин, който е експерт по военна история, изследовател на Втората световна война.

Първият е много бърза победа на Русия. Аз след малко ще обясня поради какви причини той няма как да се случи. Другият - доста нереалистичен сценарий, е Украйна да постигне победа или да изтласка руснаците на линията преди 24 февруари. Третият, който е най-реалистичен, това е една много продължителна и изтощителна война, която наблюдаваме вече втори или трети месец. Там е буквално - два километра наляво, два километра надясно, това село е наше, ама вече не е наше, пък утре пак е наше. Отделно, че то вече е само на картата, на територия не съществува, защото е тотално разрушено. Това е т.нар. позиционна война, която знаем от миналото и от Първата, и Втората световна война как се развива, заяви той.

Според него бързата победа на руската армия не е реалистична, защото войните вече не се водели по този силов начин. "Войните се водят от добре обучени и много добре въоръжени войници. Ефикасната армия е един златен триъгълник, равностранен, който има три равнопоставени компонента. Това е бойният дух, това е високото качество на оборудването и това е правилната организация на армията. Значи в руската армия на практика и трите компонента отсъстват. Т.е. те и да докарат още един милион души, освен да им дадат евентуално някакво стрелково оръжие и да ги изпратя напред да мрат - просто ще има много загуби и нищо повече. При това им липсва мотивация", каза Невенкин.

"Да си го кажем в прав текст - там в момента воюва изметта на руското общество. Това са буквално въоръжени гастарбайтери. Понеже Путин обяви агресията си специална военна операция, командването не може да мобилизира, когото поиска, а само този, който пожелае. И затова използват такива индиректни принудителни методи, като “можем да помислим да ти опростим кредитите, а пък ако отидеш и печелиш по 1500 долара на месец”. Така привличат хора от т.нар. “глубинка” или дълбоката провинция. Селища без тоалетни, без асфалт, мизерия. За хората там, участието в боевете е начин на оцеляване и не можем да говорим за някакъв боен дух или пък политическа мотивация", допълни той.

"Руската армия е професионална само на хартия. В истинската професионална армия един войник получава много пари, за да се готви в продължение на години. А руснаците имат някаква проекция на наборна армия, на която се плаща кеш. В момента имат едни мобилни, наричат ги военкомати, които ходят из Русия напред-назад, пускат някаква музика и агитират хората да се записват в армията. А професионалистите са добре подготвени, включително и физически. В репортаж от една руска болница се виждаха ранени руски войници, разсъблечени. Някои от тях буквално си бяха като скелети. Те не влизат в никакви стандарти на натовски военнослужещи. То не е войник, нито човек, така да се каже. Това е някакъв отчаян човечец, който казва - ако не ме убият, ще имам някакви пари, когато това нещо свърши", каза още той.

"В момента основните битки са в района на Донбас и Луганската област. Там е войната и е в много тежка, но статична фаза. За да постигнат категоричен успех руснаците над украинците, те трябва да ликвидират този коридор от Николаев и Херсон, за да се завземе Одеса и по някакъв начин да се достигне до примерно до Молдова. Но това е един много тънък коридор, който е много уязвим, защото от север на юг текат няколко големи реки, включително Инголец и Южен бук. Този коридор е важен, защото - първо ще се свърже с руските военни бази в Приднестровието и второ - ще изолира Украйна физически от Югоизточна Европа, включително и от Турция реално. Но за да спечелят войната, руснаците трябва да разчистят цяла област, а не просто да пробият по коридора. Защото тук има много важни шосета и железопътни линии. Т.е. те ще могат да прехвърлят войски, където си поискат. Но те са блокирани в района на Херсон и не могат да продължат. Този сценарий, за да се осъществи, трябва промяна в тактиката, трябват много нови оръжия, нов начин на мислене, все неща, които за руснаците са в сферата на фантазиите. Просто армията е отражение на обществото им. Не може едно изостанало общество да произведе от само себе си някаква много по-различна, модерна армия", обясни той.