На мястото на някогашния най-голям учебно-възпитателен пансион в Канада е открит масов гроб, в който са останките на 215 деца, някои на възраст до 3 години.

Училището е една от институциите, в които се настанявали деца от коренното население, иззети от семейства в цялата страна.

Шефът Розана Казимир от Tk'emlups te Secwépemc First Nation заяви в съобщение за новини, че останките са потвърдени миналия уикенд с помощта на проникващ в земята радар.

Бившият пансион се намира в Камлупс, Британска Колумбия, Канада. За сега са открити останки на 215 деца, но може да бъдат намерени още тела, тъй като в района на училището има повече области за търсене, каза Казимир в петък.

В по-ранно издание тя нарече откритието „немислима загуба, за която се говори, но никога не се е документирала в пансиона". Някога там е било мястото на най-голямото жилищно училище в Канада.

От 19-ти век до 70-те години повече от 150 000 деца от местното население са били задължени да посещават финансирани от държавата християнски училища като част от програма за тяхното асимилиране в канадското общество. Те били принудени да приемат християнството и не им било позволено да говорят родните си езици. Мнозина са били бити и вербално малтретирани, а според събраната информация около 6000 са починали.

Канадското правителство се извини в парламента през 2008 г. и призна, че физическото и сексуално насилие в училищата е широко разпространено. Много ученици си спомнят, че са били бити за говорене на родния им език; те също са загубили връзка с родителите си и обичаите си.

Местните лидери посочват изолацията и строгите рестрикции като основна причина за епидемичните нива на алкохолизъм и наркомании сред възпитаниците.

В доклад преди повече от пет години от Комисията за истина и помирение се казва, че най-малко 3200 деца са починали заради малтретиране и пренебрежение и се съобщава, че има информация за поне 51 смъртни случая само в училището в Камлупс между 1915 и 1963 г.