Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Казахстан на посещение, което има за цел да укрепи добросъседските отношения с бившата съветска република - важен икономически партньор на Москва, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че визитата се осъществява в контекста на напрежение между Русия и Запада заради войната в Украйна.

Путин е в казахстанската столица Астана след посещения в Киргизстан миналия месец за среща на върха на бившите републики от СССР и в Китай. В началото на разговорите си с казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев руският държавен глава приветства "многостранните" връзки между двете държави и каза, че ще бъдат очертани нови сфери на "стратегическо" сътрудничество.

Богатият на петрол Казахстан и други страни в Централна Азия поддържат крехък баланс във взаимоотношенията си с Русия, като запазват силни икономически връзки с Москва, но отказват да признаят анексирането на области от Украйна.

Руският президент имаше няколко посещения в чужбина, откакто нареди нахлуването на руските сили в Украйна през февруари миналата година. Издадената през март от Международния наказателен съд (МНС) в Хага заповед за ареста на Путин за предполагаеми военни престъпления, свързани с незаконното депортиране на деца от Украйна, се отрази на пътувания му зад граница, защото всяка страна, която се е присъединила към така наречения Римски статут на МНС, е задължена да го арестува, веднъж стъпил на нейна територия. Казахстан не е част от споразумението, с което е създаден трибуналът.

Преди Путин в Казахстан беше на посещение френския президент Еманюел Макрон, който приветства Токаев за това, че удържа на "геополитическия" натиск, намеквайки за усилията на Москва да държи съседите си на своя страна.