Позицията на някои български политици спрямо Украйна е "И вълкът сит, и агнето цяло". Те искат да помагат на Украйна, но същевременно да имат добри отношения с Русия. Днес светът е черно-бял. Ако имаш бизнес отношения с Русия, означава, че подкрепяш войната. Това каза кметът на Киев Виталий Кличко пред  Би Ти Ви.

Може ли да си представите някой да обстрелва по този начин София или други градове в България, обърна се Кличко директно към политиците ни.

Позицията му е изненадваща на фона на срещата между премиера Кирил Петков и президента на Украйна Володимир Зеленски ден по-рано, на която Зеленски благодари на България за подкрепата. Украинският премиер благодари за подкрепата в областта на военната техника, за приемането и подслоняването на жени и деца от Украйна, както и за подкрепата на страната му за членството й в ЕС.

Часове по-късно обаче 25-етажен нов жилищен блок в Киев е бил обстрелян с две ракети, изстреляни от полуостров Крим. Заради това Кличко даваше тази сутрин изявления пред различни чуждестранни медии, сред които и Би Ти Ви, които се намираха в украинската столица.