Видеоклип, показващ момента, в който дрон се взривява над Кремъл при предполагаемата атака на Украйна срещу руския президент, беше споделен в сряда от множество онлайн новинарски издания, пише Ройтерс.

На видеото се вижда как летящ обект се приближава към купола на сградата и се взривява точно преди да го достигне Русия обвини Украйна, че е атакувала Кремъл с безпилотни самолети през нощта в неуспешен опит да убие президента Владимир Путин.

Русия обвини САЩ за атаката с дронове срещу КремълБелият дом отрече тези твърдения на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков

Високопоставен представител на украинския президент заяви, че Киев няма нищо общо с предполагаемия инцидент - най-драматичното обвинение, което Русия отправя към Украйна, откакто изпрати войски в съседката си преди повече от 14 месеца.

Кремъл заяви, че при предполагаемото нападение срещу резиденцията на Путин са били използвани два безпилотни самолета, но те са били обезвредени от електронната защита. От там съобщават, че по това време Путин не е бил в Кремъл и в сряда е работил в резиденцията си край Москва.

Той също така заяви, че Русия си запазва правото на ответни действия - коментар, който подсказва, че Москва може да използва предполагаемия инцидент, за да оправдае по-нататъшна ескалация на "специалната военна операция" в Украйна. 

"Разглеждаме тези действия като планиран терористичен акт и покушение срещу живота на президента, извършено в навечерието на парада за Деня на победата, 9 май на който е планирано и присъствието на чуждестранни гости. Руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки, където и когато сметне за необходимо се посочва в изявление на Кремъл.

От там твърдят още, че фрагменти от безпилотните летателни апарати са разпръснати но няма жертви или материални щети. Ройтерс успя да потвърди, че мястото е Червеният площад в Москва по сградите, коит се виждат във видеото и които съвпадат със сателитните изображения.

Ройтерс успя да потвърди и датата на кадрите, споделени в социалните медии, които показват последиците от същото място. Часът в началото на 3 май беше потвърден и от положението на Луната в небето. Табелите до временните места за сядане рекламират и предстоящия парад по случай Деня на победата.

Зеленски: Не сме атакували Путин или Москва, нямаме достатъчно оръжияПо-рано Русия обвини Украйна, че неуспешно се е опитала да убие Владимир Путин