Великобритания обяви, че ще предприеме промени във визовата си система. Това сериозно ще затрудни чужденците, които желаят да работят на Острова. От април трудови визи ще се дават само на специалисти, които печелят над 38 700 паунда годишно.

Досега прагът за получаване на трудова виза беше 26 200 паунда. Някои търсени професии като медицински сестри и болногледачи, които се упражняват и от много българи на Острова, можеше да получат докуемнта и при 20% по-ниска заплата. Сега се обсъжда това правило да се премахне и да се намали списъкът със специалисти, от които Обединеното кралство има нужда и които могат да влязат в страната по облекчена визова процедура.

Двойно се увеличава и прагът на необходимото възнаграждение за покана на зависим от теб роднина да живеете заедно на Острова. Вече ще е необходим приход от 38 700 паунда на година, за да получи той семейна виза.

На чужденците, които ще отиват да работят в старчески домове, ще бъде забранено да водят със себе си роднини. Причината са разкрития, че с визовата схема за членове на семейства на болногледачи често се злоупотребява.

“Стига толкова. Имиграционната политика трябва да бъде справедлива, законна и устойчива”, каза вътрешният министър Джеймс Клевърли, докато обясняваше визовите промени в парламента. По думите му те ще доведат до 300 хил. по-малко влезли във Великобритания през следващата година чужденци в сравнение с тази, като около 140 хил. от тях ще са по така наречените студентски маршрути, които позволяваха и на зависими роднини да се прикачват към притежатели на студентски визи.

Британското правителство се принуди да затегне допълнително достъпа до Обединеното кралство, след като се сблъска с рекордна нетна имиграция от 750 хил. души за последните 12 месеца. Напускайки ЕС преди 3 г., то спря да спазва европейското правило за свободно движение на хора. Въведе визи и за граждани на ЕС, които искат да работят, учат и живеят на негова територия. В резултат техният брой рязко намаля, но се увеличи този на пристигащи от Индия и Китай студенти Европейските медсестри в болниците бяха заменени от африкански, а българските и румънските сезонни работници по полетата - от граждани на бивши съветски републики.

Въпреки трудното получаване на британска виза десетки сънародници обаче продължават да опитват да си намерят работа във Великобритания, възползвайки се от възможността да влязат свободно в страната като туристи за 6 месеца. Затова те се трудят нелегално и рискуват да бъдат депортирани, а някои биват връщани още от границата, когато граничните служители се усъмнят, че идват точно за да работят незаконно.

Новите визови промени бяха остро критикувани от представители на бизнеса и синдикатите, тъй като ще доведат до проблеми в редица сектори, изпитващи недостиг от работна ръка.