Лидерите на страните от ЕС са се разбрали, че Великобритания не може да има достъп до единния пазар след напускането на съюза без приемането на правилата на общността относно свободното придвижване на хора. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

“Ръководителите дадоха кристално ясно да се разбере днес, че достъпът до единния пазар изисква приемането на четирите свободи, включително свободата на придвижване”, изтъкна Туск на пресконференция в Брюксел след срещата на 27-те лидери, провела се вече без присъствието на британския премиер Дейвид Камерън.

27-те ще проведат среща на върха – без Великобритания – в Братислава на 16 септември, за да обсъдят последващите проблеми от решението на Великобритания да напусне блока, каза шефът на Европейския съвет. Срещата ще се проведе само няколко дни след като управляващата Консервативна партия в Обединеното кралство трябва да избере наследник на Камерън, който подаде оставка в петък след референдума за напускане на ЕС, съобщи АФП, цитирана от 24 часа.

Доналд Туск подчерта, че преговорите за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС не могат да започнат, докато тя официално не задейства 2-годишния процес, който ще доведе до окончателния развод.

По думите на Камерън това е задача за неговия наследник във властта.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg