"Скотланд Ярд" са похарчили над 13 млн. евро (10 млн. паунда) за продължилата вече няколко години 24-часова охрана на еквадорското посолство в Лондон, където живее основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, съобщава Би Би Си.

Той потърси убежище в посолството на южноамериканската страна през 2012 г. и оттогава не е напускал сградата. Асанж беше обвинен в сексуално посегателство над две жени в Швеция и го очаква арест ако напусне сградата. След като беше издадена заповедта за неговото задържане през миналата година, съдът във Великобритания разпореди той да бъде екстрадиран.

Според полицията директните разходите по охраняването на посолството, в случай, че той направи опит да избяга, са в размер на почти 10 млн. евро. Останалите близо 2,5 млн. са платени за извънреден труд.

"Срамно е да видим правителството на Великобритания да харчи повече за наблюдение и задържане на политически бежанец без повдигнати обвинения, отколкото за разследването на собственото си участие във войната в Ирак, която уби стотици хиляди", коментира говорителят на "Уикилийкс" Кристин Храфнсон. По-рано самият Асанж нападна Швеция, която е приела "срамната правна практика" да прави "неясни задържания без обвинения".

TrafficNews.bg