Във Франция автомобилистите, които редовно качват други пътници по пътя им за работните места, получават бонус от 100 евро от тази година. Целта е да се насърчи споделеното пътуване и така да се намалят задръстванията и вредните емисии. В добавка от тази година по някои магистрали там се експериментират и специални ленти за движение на леки автомобили, в които пътуват повече от двама души, включително и шофьорът.

Плановете да се насърчат споделените пътувания във Франция излязоха още през 2019 г., но пандемията и нуждата от социална дистанция забавиха въвеждането в практиката на мерките.

“Този бонус цели да насърчи водачите да прибягват към споделено пътуване. Освен положителното влияние върху климата това е и отговор на по-високите цени на горивата”, каза френската министърка на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше.

Изплащането на бонуса подлежи на редица условности и целта му е всъщност да намали ежедневния трафик към големите градове от хора, които пътуват за работа. Парите са предназначени само за новорегистрираните потребители на платформите за споделено всекидневно пътуване, като има и ограничение: плащат се само при пътувания, по-кратки от 80 километра. Т.е. не може водачът да получи бонус за това, че е качил някого в Париж, за да пътуват за Ница.

Освен това първото плащане е в рамките само на 25 евро, а останалите 75 евро се плащат, ако са осъществени поне 9 такива пътувания през следващите три месеца.