Върховният съд в Съединените Щати отмени действието на свое решение преди 50 години за правото на аборт. Решението по "Роу срещу Уейд" от 1973-а се приемаше като ключово за правата на жените. 

Днешното решение на Върховния съд променя фундаментално правото за извършване на аборт като сега щатите няма да са задължени да се съобразяват с "Роу срещу Уейд". Сега щатите сами ще могат да намаляват възможностите за аборт и дори да ги обявят за незаконни. 

Вотът в най-висшата съдебна инстанция в Съединените щати бе 6 на 3 в полза на запазване действието на рестриктивен закон в Мисисипи, но консервативното мнозинство предприе и допълнителната стъпка да отмени "Роу срещу Уейд". В доводите си мнозинството посочват, че "Роу срещу Уейд" е било грешно от самото начало и че е време темата за абортите да се върне в ръцете на щатската власт. 

Това решение бе едно от най-очакваните като напрежението се покачи през миналия месец, когато в публичното пространство се появи чернова, в която мнозинството от съдиите заявиха готовност да отменят дългогодишния прецедент. 

Първите коментари от законодателите не закъсняха.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл заяви, че случилото се е "историческа победа за Конституцията и най-уязвимите в нашето общество".

В същото време председателят на Камарата на представителите демократът Нанси Пелоси коментира, че републиканските й колеги готвят "национална забрана на абортите".