Министерството на външните работи (МВнР) следи отблизо и с голяма тревога развитието на ситуацията в Карабах, се посочва в позиция на министерството, публикувана на сайта му. „Приветстваме усилията, предприети от официалните арменски и азербайджански представители, включително вчерашната среща, проведена в Брюксел, насочени към прекратяване на всички военни действия и уреждане на ситуацията в Карабах, при пълно зачитане на суверенитета и териториалната цялост както на Република Азербайджан, така и на Република Армения, както и безусловно зачитане на правата на арменското население в региона“, пишат от министерството.

В позицията допълват, че подкрепят и посредническата роля на председателя на Европейския съвет и усилията на неговия екип за постигане на конкретни и устойчиви резултати в преговорите между Ереван и Баку, включително подготовката за очакваната среща на лидерите на двете страни на 5 октомври 2023 г. в Гранада, в рамките на предстоящата трета среща на Европейската политическа общност.

„Дълбоко сме обезпокоени от съобщенията за нарастващия брой етнически арменци, вече над 20 000, които напускат района на Карабах и търсят убежище в Република Армения“, заявяват от МВнР и призовават властите в Баку незабавно да предоставят ясни и устойчиви гаранции за равенство и зачитане на всички права на арменското население на Карабах в духа на установените европейски стандарти и действащия правен ред в Република Азербайджан.

От външното ни министерство смятат за най-наложително в момента да бъдат осигурени прозрачност и достъп на международни хуманитарни и правозащитни организации на място с оглед оказване на хуманитарна подкрепа и решаване на проблемите от първа необходимост на местното население, както и гарантиране на неговата сигурност.

При военната операция за възстановяване на контрола над сепаратисткия район Нагорни Карабах в Азербайджан са били убити 192-ма азербайджански военнослужещи, предадоха световните агенции днес, позовавайки се на азербайджанското министерство на здравеопазването. Загинали са 180 служители на министерството на отбраната, 12 служители на министерството на вътрешните работи и един цивилен. Чрез съдебно-медицинска експертиза се очаква да бъде установена самоличността на 11 от убитите.

Нагорни Карабах е населен предимно с етнически арменци, но е международно признат като част от територията на Азербайджан. Вследствие на азербайджанската военна операция хиляди жители на района го напускат, като до момента в Армения са пристигнали над 28 000 бежанци, отбелязват агенциите.