Вълна от протести и арести в няколко американски университета заради войната в Газа. Студенти от Йейл и Колумбийския университет - и двата част от елитната Бръшлянова лига, бяха задържани заради участие в непозволени пропалестински демонстрации. Учебните занятия са отменени. Протест имаше и в престижния Нюйоркски университет.

На този фон - американският държавен секретар Антъни Блинкен отрече Вашингтон да има двоен стандарт за нарушаването на човешки права.

Повод за коментара му станаха публикации в медиите, че Съединените щати ще санкционират батальон от израелската армия във връзка със системно насилие срещу палестинци на Западния бряг.

В същото време се проверяват и твърденията за нарушаване на човешки права на жителите на Ивицата Газа. Преди дни в Хан Юнис беше открит масов гроб. Съобщава се, че в него има около 140 тела - част от тях са били със завързани ръце.

"Имаме ли двойни стандарти? Отговорът е не. Когато става дума за човешките права, прилагаме еднакви критерии за всички. Няма значение дали дадената държава е наш противник, конкурент, приятел или съюзник. Колкото до твърденията за нарушаване на международното хуманитарно право, насилие и всичко останало - внимателно проверяваме всеки сигнал", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.