На 22 април честваме Денят на Земята. На 22 април всяка година по цялото земно кълбо се провеждат поредица от инициативи в подкрепа опазване на околната среда.

Идеята за Денят на Земята за пръв път се появява през 1969 г. по време на конференция на ЮНЕСКО в Сан Франциско. Тогава активистът Джон МакКонъл предлага на една дата - 21 март 1970 г., да се чества Деня на Земята и мира.

Месец по-късно щатският сенатор Гeйлорд Нeлсън решава Денят на Земята да е на 22 април, след като видял огромен петролен разлив в Санта Барбара, щата Калифорния.

Макар и идеята да идва отвъд океана, Европа също възприема идеята и така през 1990 година на стария континент 141 държави решават да честват Деня на Земята за пръв път. България се включва в отбелязването му през 1993 г.

На 22 април 1992 г. Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Документът е връчен на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г

От тогава, та до днес, всяка година по земното кълбо се провеждат редица инициативи в подкрепа на опазването на околната среда. Днес повече от всякога населението на планетата обръща внимание върху глобалното затопляне и огромните климатични промени, на които ставаме свидетели.

Редица активисти, както и политици и експерти, призовават за строги и незабавни мерки, които да се предприемат в името на това животът на Земята да бъде съхранен не в близките столетия, а хилядолетия.