Делегати от 200 страни се събират днес в Дубай, Обединените арабски емирства (ОАЕ), за откриването на срещата на върха на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК), известна като КОП28 (COP28).

За първи път тази година и България ще участва на форума със собствен щанд. На него представители на властите, бизнеса, финансиращи институции и гражданското общество ще могат да представят амбициите и постиженията на страната в областта на климатичната политика в 22 панела с 22 събития. Павилионът ще бъде открит от президента Румен Радев утре, на 1 декември.

Водещите теми, около които ще са разговорите са намаляване на вредните емисии в атмосферата, оттегляне от използването на изкопаеми горива, предоставяне на средства от богатите за бедните страни, за да го сторят, компенсиране на щетите от измененията на климата.

Годишната конференция ще продължи до 12 декември. Сред основните решения, които трябва да бъдат взети в Дубай, ще бъде дали за първи път да се договори постепенен отказ от световното потребление на изкопаеми горива и замяната им с източници на енергия като слънце, вятър и др., предвид че парниковите газове, отделени от изгарянето на изкопаеми горива, са основната причина за климатичните промени.