В Западна Австралия се извършва спешно издирване на малка радиоактивна капсула. Опасният товар е изгубен между градовете Нюман и Пърт (разстояние от приблизително 1400 км) в средата на януари. За това съобщава Би Би Си.

Корпусът съдържа малко количество радиоактивен цезий-137, който може да причини сериозно заболяване, ако бъде докоснат. Хората, живеещи в периметъра на издирването, са предупредени да стоят далеч от капсулата, ако случайно я забележат.

Опасният товар е бил транспортиран с камион между мина на север от Нюман в района на Пилбара и североизточните части на Пърт. Това е станало между 10-16 януари. Именно тогава капсулата е била изгубена, но не се посочва как се е стигнало до инцидента.

Цезий-137 е вещество, което обикновено се използва в минната дейност. Министерството на пожарната и аварийните служби (DFES) съобщава, че капсулата не може да бъде използвана като оръжие, но може да причини радиационни изгаряния и да причини дългосрочни рискове – като например раково заболяване. 

Д-р Андрю Робъртсън, главен здравен инспектор на Западна Австралия и председател на Радиологичния съвет, каза пред медиите в страната, че капсулата излъчва „разумно“ количество радиация.

„Притесненията ни са, че някой ще я види и вземе, без да знае каква опасност крие тя. Възможно е някой да си помисли, че е нещо интересно и да го запази или да го задържи в дома си, или да го даде на някого“, каза още той.

DFES дори пусна илюстрация, която да покаже на населението как изглежда капсулата. Тя е с размери 6 мм на 8 мм.

Към момента са претърсени местата, откъдето се предполага, че е минал камионът, превозващ опасната капсула. Работи се по установяването на точния маршрут и спирките за почивка между двете точки.