От началото на руската инвазия в Украйна вече са убити над 20 000 цивилни и над 100 000 военнослужещи от украинската армия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя предложи да бъде създаден специален съд, подкрепян от ООН, който да разследва военните престъпления на Русия в Украйна и добави, че ЕК е готова да сътрудничи на международната общност, за да подкрепи в максимална степен специалния съд.

Засега за разследването на престъпленията в Украйна отговаря Международният наказателен съд в Хага. В Киев обаче отбелязват, че Международният наказателен съд може да разглежда дела за конкретни военни престъпления и да съди само пряко отговорните за тях лица, което би затруднило преследването на високопоставени служители.

Фон дер Лайен заяви също така, че Русия трябва да компенсира и Украйна за финансовите й загуби, които според нейните оценки вече надхвърлят 600 млрд. евро. За тази цел Европейският съюз вече е замразил 300 млрд. евро на Руската централна банка и 19 млрд. евро, принадлежащи на руски олигарси.

Предишната вечер украинският президент Володимир Зеленски в обръщение след 279-ия ден от войната цитира своите оценки за военните загуби на Русия, съобщи dir.bg.

"Те загубиха редовната си армия в Донбас, всеки ден губят стотици мобилизирани и наемници, използват заградителни отряди там. Тази година Русия ще загуби още 100 000 убити свои войници и Бог знае колко наемници. А Украйна ще устои", каза той.

В друга реч на 29 ноември Зеленски заяви, че разходите за следвоенното възстановяване на Украйна вече се оценяват на повече от един трилион долара.