Първият за сезона ураган в източната част на Тихия океан се насочи към няколко плажни курорти в Югозападно Мексико, където властите отвориха приюти за хиляди хора. В 15:00 ч. по Гринуич ураганът "Агата" се намираше на 80 км югозападно от Пуерто Анхел в щата Оахака, като според Националния център по ураганите на САЩ (NHC) максималните постоянни ветрове са достигнали 175 км/ч.

Очаква се ураганът от втора категория - вторият по слабост по петстепенната скала, да достигне сушата в понеделник следобед или вечерта и бързо да отслабне, докато се придвижва към вътрешността на страната, прогнозират синоптиците. Жителите по крайбрежието се запасиха с храна и вода и предприеха мерки за защита на домовете и бизнеса си.

Морските пристанища в района бяха затворени, а авиокомпаниите отмениха полетите до международното летище в Уатулко. Предупреждението за ураган беше в сила за участък от крайбрежието, включващ Пуерто Ескондидо и други градове за сърфисти, популярни сред национални и чуждестранни туристи.

"Очаква се бурните вълни да предизвикат изключително опасни крайбрежни наводнения" и ще бъдат придружени от "големи и разрушителни вълни", предупреди NHC. В Оахака и съседния щат Чиапас могат да се появят "животозастрашаващи внезапни наводнения и кални свлачища", допълва центърът.

Властите отвориха около 200 приюта, в които могат да се настанят до 26 800 души, а хотелите се подготвиха да предоставят убежище на туристите. "Приютите вече са отворени и хората пристигат", заяви пред АФП Роберто Кастийо, служител на гражданската защита в Уатулко.

Ураганите връхлитат Мексико както на тихоокеанското, така и на атлантическото крайбрежие, обикновено между май и ноември.