Президентът на Унгария Янош Адер насрочи за 2 октомври инициирания от правителството референдум, на който гражданите на страната трябва да кажат дали подкрепят обявените от Европейския съюз задължителни квоти за приемане на бежанци в Унгария, съобщи агенция МТИ, цитирана от световните агенции.

Според съобщението от президентския офис, точно формулираният въпрос, на който унгарците са призовани да отговорят, е: "Искате ли Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?"

Провеждането на референдума бе предложено през февруари от десния премиер Виктор Орбан, който отказа участие на Унгария в програмата на ЕС за разпределяне на бежанците между страните членки. Негодуванието на шефа на правителството бе предизвикано от това, че Брюксел отнема правото на Будапеща да решава въпрос, който според него е в компетенцията на националната власт.

Орбан открито призовава унгарците да гласуват с "не", което според него е в интерес на независимостта на Унгария.

Провеждането на референдума бе подкрепено от депутатите на управляващата дясна партия ФИДЕС и крайнодясното движение "Йоббик", пише Дарик. Опозицията не успя да предотврати решението на парламента в нито една съдебна инстанция, включително и в Конституционния съд, който поръча на президента на насрочи дата за провеждането на референдума.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg