Украинските сили са атакували руски обекти в Запорожка област. По информация на генералния щаб за изминалите 24 часа са унищожени 3 склада с боеприпаси и над 20 единици техника.

Акцент в среднощното обръщение на президента Володимир Зеленски бяха руските мини - според него ще минат години преди територията на страната да бъде обезопасена. По думите му, освен на ракетен, страната е подложена и на минен терор. Нарочно се опитват да заложат възможно най-много смъртоносни капани, убеден съм, че това ще е едно от обвиненията срещу Русия в бъдеще, заяви Зеленски.

Според военни експерти амбициите на Москва във войната и в завземането на украински територии постепенно намаляват. В Беларус руски и местни военни подразделения продължават съвместните си тактически нощни и дневни учения.

Същевременн руският президент Владимир Путин пристигна в столицата на Киргизстан Бишкек за среща на Евразийския икономически съюз.

В Украйна след руски атаки без ток остават хиляди домакинства. Президентът Володимир Зеленски обвини Русия освен в ракетен и в минен терор. 

След руски атаки без ток остават хиляди домакинства в Киев и околностите, както и в Одеса и Днипро.

"Убеден съм, че тероризирането с мини ще е едно от бъдещите обвинения срещу Русия за нейната агресия в Украйна, заяви Володимир Зеленски в поредното си обръщение. Заровени са мини, минирани са сгради, автомобили и инфраструктура. Това са повече от 170 хиляди квадратни километра опасна територия", посочи Зеленски и изтъкна ролята на Канада, Япония, Великобритания, Словакия, както и редица други страни, които помагат за разминирането на отвоюваните украински територии.

Зеленски каза още, че се очакват конкретни стъпки между Украйна и партньорските държави срещу схемите, с които се заобикалят антивоенните санкции срещу Русия.

Руската офанзива в източна Украйна продължава, като се водят ожесточени сражения в района на Лисичанск.