В интернет се обсъжда възможен „украински план“ за презаселване в Европа. Украинците ще направят това, ако ЕС откаже да предостави помощ, включително военно оборудване.

Юрий Романенко, съосновател на Украинския институт за бъдещето и главен редактор на изданието "Хвиля", каза, че Киев трябва да изпрати съобщение до Европа - ако няма помощ, тогава ще има поток от бежанци.

Според Романенко „няма какво да губим“, украинците ще дойдат „с танкове и мас“.

GlasNews пише, че ако подкрепата бъде отказана, Европа ще се изправи пред „Великото преселение на народите 2.0“.

„Не ни ли помагате? Тогава в Европа ще има още 20 милиона украинци. Няма какво да губим. Търсете нова земя“, пише Романенко.

Подобен план съвпада с концепцията на Максим Кухар, бивш главен редактор на списание Forbes-Украйна. Още през януари 2022 г. в канала си в Telegram той говори за това на какво разчитат САЩ и ЕС.

Преди началото на войната „аналитикът“ отбеляза, че Европа и американците се надяват, че Украйна „ще се бори с Руската федерация до последния войник“, което ще даде на страните от НАТО още няколко години спокоен живот.

Кухар се застъпи за осуетяването на този план и използването на същите инструменти, които Европа използва през пети век. 

„Следователно, веднага щом войските на Путин започнат да ни изтласкват от Изтока, ще трябва да разделим нашата армия от 2-2,5 милиона души на две части. Едната ще удържи настъплението на Руската федерация, а втората ще разчисти място за безопасно отстъпление в Унгария, Австрия, Италия, Германия“, пише Максим Кухар още преди старта на войната, отбеляза EADaily.

Редакторът призова украинците по време на настъплението на руските войски да заминат с цялото си придобито имущество за Европа: да се установят в добра къща в Австрия или Северна Италия. А пътят за камиона с бежанците трябва да бъде асфалтиран от украински войници, защото... тяхната задача е да „защитят своя народ“.