Украински експерти ще могат да участват в разследването на ракетния удар на територията на Полша, близо до границата. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

В изявление на икономически форум той съобщи, че от Полша са дошли съответните потвърждения. „Тъй като разследването още не е приключило, не можем да кажем със сигурност кои ракети или техни части са паднали на полска територия”, каза той.

Украинският президент настоява, че именно руска ракета е поразила територията на Полша. По думите му издълбаният кратер е прекалено голям, за да бъде причинен от ракета на украинската противовъздушна отбрана. Все пак Зеленски призна, че не е напълно сигурен какво се е случило.

САЩ, НАТО и Полша са на мнение, че ракета от системата за ПВО С-300 не е прехванала в полет руска ракета и е паднала случайно на полска територия, причинявайки смъртта на двама души.

Външнополитически съветник на полския президент Анджей Дуда каза от Варшава, че Полша желае да допусне украински експерти до мястото на поражението. Съветникът Якуб Кумох каза пред полски телевизионен канал, че на място вече работи екип от полски и американски специалисти. Според него достъп може да бъде даден скоро и ‘няма възражения от американска страна”.

„Никой не обвинява Украйна в умишлено бомбардиране на полска територия”, добави Комох. Той обясни, че дълбочината на кратера от удара и количеството използвано гориво е накарало експертите да заключат, че ракетата е изстреляна от Украйна, разминала се е с набелязаната като мишена руска ракета и след това не се е самоунищожила, както е трябвало, предаде БТА.