Украйна заяви, че е започнала да произвежда компоненти за ядрени горивни пръти. Това е първата стъпка към независимост на страната от руско ядрено гориво.

Украйна вече не купува и няма да купува руско ядрено гориво, обяви президентът на държавната компания "Енергоатом".

Миналата година страната подписа с американската компания "Уестингхаус" договор за доставка на ядрено гориво за всичките ѝ атомни електроцентрали.

Следващата цел на Киев е да започне производство на собствено ядрено гориво.

"Общата ни цел с американските партньори е да произведем няколко вида гориво възможно най-бързо, за да изтласкаме Русия от европейския пазар за ядрено гориво", заяви Герман Галушенко, министър на енергетиката на Украйна.

Доскоро Украйна получаваше услуги и гориво за своите атомни централи от Русия. Войната обаче сложи край на тези търговски отношения.

"За жалост много европейски страни зависят от руското ядрено гориво. Украйна е сред първите страни, които разнообразяват доставките и това ни дава възможност да откажем руското гориво", допълни Герман Галушенко.

Страната планира да започне производство на свое гориво през 2026 година. Това разбира се не включва обогатяването на уран, който Украйна ще внася, но не от Русия.