Настъпващите украински войски срещат "отчаяна съпротива" от руските сили край източния град Бахмут, съобщи днес висш представител на украинското командване, цитирано от Ройтерс.

По думите на генерал-полковник Олександър Сирски, командващият Сухопътни войски на Украйна, обстановката на изток е напрегната, а Русия вкарва в бахмутския сектор най-добрите си дивизии, които са подкрепяни от артилерия и авиация.

"Продължаваме с настъпателните действия в отделни направления, заемайки командни височини и горски полоси, с цел постепенно да изтласкаме врага от околностите на Бахмут. Осъзнавайки това, вражеските части оказват отчаяна съпротива", посочи висшият военен в социалната мрежа Телеграм.

Сирски отново заяви, че украинските войски настъпват и на юг.

Вчера Киев обяви, че за малко повече от седмица от началото на контраофанзивата срещу руските сили си е върнал площ от около 100 кв. км.

Изнесените данни за положението на бойното поле не може да бъдат проверени чрез независим източник, предаде БТА. Според военни анализатори най-ожесточените боеве тепърва предстоят.

Русия не е признала официално напредването на украинските части и казва, че украинските войски са понесли тежки загуби, отбелязва Ройтерс. Агенцията обаче потвърди освобождаването на поне две села в Източна Украйна.