"Тази нощ врагът изстреля рекорден брой ударни безпилотни летателни апарати от типа Шахед-131/136 в цяла Украйна. Основното направление на нападение е Киев", съобщиха от ВВС на Украйна, цитирани от "Би Би Си".

Говорител на градската администрация на Киев каза пред обществената телевизия Suspilne, че най-малко 40 дрона са били свалени.

Кметът Виталий Кличко, пишейки в приложението Telegram, каза, че атаката е ранила петима души, включително 11-годишно момиче, и е нанесла щети на сгради в квартали из целия град.

Фрагменти от свален дрон са предизвикали пожар в детска ясла, каза той.

Представителят на Киевската градска военна администрация Михаил Шаманов твърди, че системите за противовъздушна отбрана са свалили повече от 40 безпилотни самолета тип "Шахед" над Киев в събота вечерта.

"По предварителна информация има двама пострадали, като и двамата са с остра реакция на стрес. Това беше най-масираната атака в Киев през последния месец". В Киев отломки от свалени дронове паднаха в поне три района на града.

Експертите прогнозираха увеличаване на атаките с дронове от Русия с настъпването на студеното време. Миналата зима Москва атакува обекти на енергийната инфраструктура.

Сега, след нападение с дрон, 77 жилищни сгради и 120 институции в централната част на Киев са останали без електричество, съобщи градската военна администрация.

Що се отнася до безпилотните самолети в други региони на Украйна, южното командване сутринта съобщи за унищожаването на три безпилотни самолета "Шахед" - един в Николаевска област и два в Кировоградска област. "Нямаше попадения", цитира доклада изданието Babel.

Началникът на Днепропетровската областна военна администрация Сергей Лисак съобщи за пет свалени дрона в неговия регион.

Тревогата за въздушна атака беше отменена в сКиев след най-масовото нападение на дронове камикадзе в последно време.

Тревогата е продължила 6 часа и 8 минути, според РБК-Украйна.