Много градове в Украйна потънаха в мрак след бомбардировката днес. Руски ракетен обстрел срещу украинската електропреносна мрежа накара войната да се разпространи в съседните страни във вторник, удряйки членката на НАТО Полша и прекъсвайки електричеството в голяма част от Молдова.

Това беше най-интензивната бомбардировка на Русия досега и някои от ракетите са паднали в Полша, където бяха убити двама души, според американски служител. Така се отбеляза първи случай във войната между двете страни, когато руско оръжие падна върху страна от НАТО.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер не потвърди незабавно информацията от високопоставен служител на американското разузнаване, който говори при условие за анонимност поради чувствителния характер на ситуацията. Но Мюлер каза, че висши лидери провеждат спешна среща поради „кризисна ситуация“.

Полските медии съобщиха, че двама души са загинали във вторник следобед, след като снаряд е ударил район, където се суши зърно в Przewodów, полско село близо до границата с Украйна.

Засегната е и съседна Молдова. Там има масивни прекъсвания на електрозахранването, след като ударите прекъснаха ключов електропровод, който захранва държавата. 

Зеленски каза, че Русия е изстреляла най-малко 85 ракети, повечето от които са насочени към енергийните съоръжения на страната, и е блокирала много градове.

„Ние работим, ще възстановим всичко. Ще преживеем всичко", зарече се президентът. Неговият министър на енергетиката каза, че атаката е "най-масовата" бомбардировка на енергийни съоръжения в почти 9-месечната руска инвазия, поразявайки както системите за производство на енергия, така и за пренос.

Министърът Херман Халущенко описа ракетните удари като „пореден опит за терористично отмъщение“ след военни и дипломатически неуспехи на Кремъл. Той обвини Русия, че „се опитва да нанесе максимални щети на нашата енергийна система в навечерието на зимата“.

Въздушното нападение, което доведе до най-малко един смъртен случай в жилищна сграда в столицата Киев, последва дни на еуфория в Украйна, предизвикана от един от най-големите военни успехи - отвоюването миналата седмица на южния град Херсон.

Електрическата мрежа вече беше засегната от предишни атаки, които унищожиха около 40% от енергийната инфраструктура на страната.

Руският президент Владимир Путин не е коментирал отстъплението от Херсон, откакто войските му се изтеглиха пред лицето на украинска офанзива. Но зашеметяващият мащаб на ударите във вторник говори много и намекна за гнева в Кремъл.