Украйна поиска от "Лекари без граници" да организират мисия за евакуация и лечение на войниците, укрепени в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. Това се казва прессъобщение, публикувано няколко часа след съобщението за евакуацията на цивилни.

Писмото е изпратено от украинския вицепремиер Ирина Верещук до Мишел-Оливие Лашарите, ръководител на програмите за спешни случаи в хуманитарната организация и ръководител на мисията в Украйна. В него се посочва, че „позовавайки се на принципите, които ръководят работата на организацията "Лекари без граници", Украйна моли ръководството й да организира мисия за евакуиране на защитниците на Мариупол от „Азовстал” и да осигури медицински грижи за ранените, чиито човешки права са нарушени от Руската федерация“.

Защитниците, блокирани вече 72 дни в последния бастион на украинската защита в Мариупол, се намират дни наред под непрестанните бомбардировки и атаки на руската армия и поради "липса на лекарства, вода и храна, ранените войници умират от гангрена и сепсис".

По-рано през деня Киев обяви, че всички цивилни жени, деца и възрастни хора, които се криеха с войниците, са били евакуирани от подземията на завода.