Украинските депутати приеха законопроект със санкции срещу Иран, обвиняван, че доставя оръжие на Москва за нашествието ѝ в Украйна, съобщават Франс прес и УНИАН.

"Тази резолюция синхронизира украинските санкции с действията на целия цивилизован свят за пълна изолация на Иран", се казва на сайта на украинския парламент. Пакетът от санкции включва забрана на търговията на стоки с военно или двойно предназначение с Иран, спиране на транзита на такива стоки през Украйна, "преустановяване на икономическите и финансовите задължения в полза на живеещи в Иран лица". На такива лица ще се попречи и да изнасят капитали от Украйна.

Предстои текстът да бъде подписан от президента Володимир Зеленски, преди да бъде обнародван, но това се смята за формалност, тъй като именно той внесе резолюцията в парламента по предложение на своя Съвет за сигурност, предаде БТА. 

Техеран е близък партньор на Москва и е обвиняван от Киев и Запада, че е доставял оръжия, използвани от Русия при нашествието ѝ в Украйна, по-специално дроновете-камикадзе "Шахед".

Първоначално Киев се опита да спечели на своя страна Ислямската република, но този подход изглежда очевидно се провали, отбелязва АФП.

"Днешен Иран е терористичен режим, който представлява заплаха за Европа и Близкия изток", заяви вчера в Туитър съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. Изказването му беше направено след най-голямото нападение срещу украинската столица от началото на конфликта, в което бяха използвани няколко десетки ирански дрона.

"Техеран се превърна в ключов съюзник на Москва в тази война, като умишлено ѝ доставя оръжия за нападения срещу цивилното население на украинските градове", подчерта Подоляк. Миналата седмица президентът Володимир Зеленски се обърна към иранския народ във видео, в което каза, че "дроновете "Шахед" тероризират Украйна всяка нощ". В събота обаче Техеран го обвини, че критикува Иран, за да получи повече помощи и оръжия от Запада.