Украйна е изгубила една четвърт от обработваемите си земи заради руската окупация в някои области, в южната и източната част на страната. Това обяви днес украинското министерство на земеделието, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Въпреки загубата на 25 процента от обработваемите земи, структурата на засетите култури тази година е повече от достатъчна, за да осигури потреблението за украинското население", заяви Тарас Висоцки, заместник-министър на земеделието. Според него потреблението също е намаляло заради масовото преместване на население и заради миграцията извън страната.

Над 7 милиона украинци се преместиха в самата страна заради войната. Към тях се добавят и 7,3-те милиона украинци, които избягаха зад граница. От тях над половината са в Полша. Според Висоцки украинските земеделци са успели да се подготвят относително добре за сеитбата преди началото на войната.

През февруари Украйна е внесла около 70 процента от нужните торове, 60 процента от фитосанитарните продукти, както и около една трета от нужното гориво за процеса на сеитбата, посочи украинският представител. Но руската окупация в няколко области и блокадата на зърнените култури, наложена от руския флот в Черно море, обаче принудиха украинските земеделци да променят онова, което сеят, както и качеството му, допълни той.

Украйна разполагаше преди войната с над 30 милиона хектара обработваеми площи, според международната неправителствена организация "Уърлд дейта сентър-Украйна". Сега между 20 и 25 милиона тона зърнени култури са блокирани и тази есен цифрата може да се увеличи на 70-75 милиона тона, предупреди на 6 юни украинският президент Володимир Зеленски, чиято страна беше четвърти износител в света на пшеница и на царевица.

Русия и Украйна осигуряват, двете заедно, 30 процента от световния износ за пшеница и конфликтът между тях доведе до скок в цените на зърените култури и на олиото.