Украинските военновъздушни сили съобщиха в сряда, че девет руски военни самолета са били унищожени при масивни експлозии във въздушна база в Крим, предаде АП. 

Русия отрече да има повредени самолети при взривовете във вторник както и да е имало каквото и да било нападение.

Във видеообръщение няколко часа след взривовете украинският президент Володимир Зеленски обеща да си върне Крим, като каза, че „тази руска война срещу Украйна и срещу цяла свободна Европа е започнала с Крим и трябва да завърши с Крим - неговото освобождение“.

В сряда руските власти се опитаха да омаловажат взривовете, като казаха, че всички хотели и плажове са незасегнати на полуострова, който е популярна туристическа дестинация за много руснаци. 

Експлозиите отнеха живота на поне един човек и раниха 13 души. Те накараха туристите да избягат в паника, докато кълба дим се издигаха над близкото крайбрежие. Взривовете изпочупиха прозорци и причиниха други щети в някои жилищни сгради.

Високопоставен украински служител изказа предположение, че поредицата от експлозии може да са дело на партизани и отрече Киев да носи отговорност за инцидента. От Москва бяха категорични, че експлозиите се дължат на детонации на складирани боеприпаси.